تفریحی

سرو هرزویل رودبار ، درختی هزار ساله

جذابیت‌های سرزمین گویا تا انتهای دنیا ادامه دارد.هر گوشه از خاک این سرزمین زیبا مکانی تاریخی و یا توریستی تفریحی در خود گنجانده است. شاید بار ها از منجیل در استان گیلان عبور کرده اید .اما شاید تا به حال نمی دانستید که منطقه منجیل محدود به جزیره و توربین‌های بادی اش نیست.

روستای هرزویل منجیل یکی از روستاهای خاص و با اهمیت گردشگری در استان گیلان است که قدمتی بسیار زیاد دارد .این روستا علاوه بر زیبایی های طبیعی روستایی ارزش تاریخی هم دارد .

روستای هرزویل به سرو هزار ساله اش مشهور است . که بیش از هزار سال و به گفته برخی مورخان سه هزار سال قدمت دارد و با ریشه دواندن در خاک این روستای زیبا اهمیت و جذابیت این روستا را دو چندان کرده است.

روستای اصلی هرزویل بعد از زلزله رودبار و منجیل به کلی نابود شده است و اهالی این روستا، بالاتر از هرزویل قدیمی و نزدیک به موقعیت سرو غول پیکر بناهای جدید خود را از نو ساخته اند .

سرو هزار ساله ی منجیل یادآور سرو کاشمر هم است که در گفته ها پس از ایمان آوردن گشتاسپ شاه ، توسط زردشت ، پیامبر ایرانی کاشته شده است. سرو کاشمر اما روزگاری به تاراج رفت.آن هم توسط خلفای عباسی. اما سرو هرزویل منجیل دوام آورده و هم اکنون یکی از ۳ اثر طبیعی استان همیشه سبز گیلان است و دیدنش عظمت خلقت را در کنار قدمت تاریخی این استان  به تصویر می کشد . با اینکه این ابر سرو ۱۶سال زودتر از سرو ابرکوه یزد در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شده ، ولی برای بسیاری از گیلانیها هم ناشناخته است.

سرو کهنسال هرزویل در سال ۱۳۶۶ شمسی از سوی شورای عالی محیط زیست به‌ عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شده است .این سرو زیبا در نزدیکی منجیل و در دامنه کوه ‌های شمالی در جاده رشت-تهران که از درختان زیتون سر سبز است  ، در ارتفاع ۶۰۰ متر بالا تر از سطح دریا ، قرار دارد . ارزش این سرو به قدری زیاد است که ناصرخسرو قبادیانى از این درخت سرو زیبا و کهنسال در منطقه هرزویل منجیل در سفرنامه خود یاد کرده است.

روایت ها درباره عمر و قدمت این سرو متفاوت است . سرو بزرگ روستای هرزویل در روایتی ۱۰۰۰ سال و در روایتی  دیگر ۳۰۰۰ سال عمر دارد و در حال نفس کشیدن است . از زمان های دور خیلی از افراد به دیدن عظمتش رفته اند. از ناصرالدین شاه قاجار گرفته ۱۲۵۰ شمسی تا نیکتین، کنسول روس ۱۳۰۰ شمسی. شاه قاجار در نوشته های خود در سفرنامه ی فرنگش آورده است که در زیر  این درخت غول پیکر عصرانه خورده و موزیسین هایی که لای شاخ و برگ های درخت مخفی شده بودند برایش موسیقی نواخته اند.

مسیر دسترسی به هرزویل نیز زیبایی های خاص خود را دارد. وقتی از جاده فرعی پشت پادگان منجیل  به سمت کوه بالا بروید، در مسیر دسترسی چنارهای تنومندی را می بینید، که در مسیر تند بادها خم شده اند. این چنارها، همچون فرهنگ ایرانی در تند باد حوادث سر فرو آورده ولی ریشه را در خاک مستحکم تر کرده اند.

سرو هرزویل از دیر باز  تاکنون برای مردم این منطقه مقدس بوده است  و این را می توانیم از پارچه های سبز کوچک و بزرگی  که به نیت حاجت خواهی به شاخه های درخت بسته اند متوجه شویم . از برخی اهالی درباره این پارچه های سبز و سرو پرسیدیم .آن ها می گویند وقتی هنوز سرو در حصارهای فلزی منابع طبیعی اسیر نشده بود ، مردم منطقه به نیت حاجت خواهی داخل شکاف های درخت سکه می گذاشتند.

اکنون این پارچه های سبز رنگ حاجت خواهان به دور حصارهای فلزی بسته می شود و در هنگام وزش بادهای منجیل ، حرکت پارچه های سبز رنگ درخت گیسوی رمان سووشون را در ذهن ما تداعی میکند.

این سرو در مسیر و راه رسیدن به گیلان است.در تعطیلات معمولا مسافران زیادی به استان گیلان می آیند تا طبیعت زیبای گیلان را نظاره کنند . مسافرانی که ساعتها پشت تونل منجیل ، نظاره گر توربین های بادی زیبا که از جاذبه ها منجیل است و یا آب پشت سد منجیل اند، شاید به دلیل ناشناختگی کمتر اتفاق افتاده تا آن ها به دیدن سرو هزار ساله هرزویل بروند. سروی که تنها نیم ساعت با سد منجیل فاصله دارد.

هم اکنون که این سرو زیبا با قدمت تاریخی را می شناسید پیشنهاد می کنیم در مسیر خود به گیلان حتما به این مکان سر بزنید و از ان لذت ببرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا